Mazurek pomarańczowy

Wigilia Boże Narodzenie przepisy na smaczne potrawy świąteczne przygotowanie

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzenie przepisy na świąteczne potrawy

karp kasza groch makowiec Wigilia Boże Narodzenie składniki przepisy przygotowanie smacznych wigilijnych potraw WESOŁYCH ŚWIĄT!

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

 

Składniki do przygotowania potrawy Mazurek pomarańczowy:

2 szklanki mąki pszennej,

25 dag margaryny,

2 jajka,

2 żółtka,

1/2 szklanki cukru pudru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2 szklanki cukru,

1/3 szklanki wody,

2 pomarańcze,

1/2 cytryny,

10 dag płatków migdałowych

zdjęcie ciasta Mazurek pomarańczowy - przepis, przygotowanie, składniki

 

 

 

 

zdjęcie ciasta Mazurek pomarańczowy - przepis, przygotowanie, składniki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Mazurek pomarańczowy:

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z margaryną, dodaj cukier puder, 1 jajko, 2 żółtka. Zagnieć ciasto. Następnie owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go do brzegów. W filiżance rozmąć 1 jajko i posmaruj nim wierzch ciasta, również wałek lepiej przylepi się do ciasta smarując go uprzednio rozmąconym jajkiem. Ciasto trzeba piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Umyte i wyszorowane pomarańcze oraz połowę cytryny zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, smaż do czasu, aż masa pomarańczowa będzie gęsta. Zdejmij z ognia, przestudź i dodaj płatki migdałowe. Na ostudzone ciasto nałóż masę pomarańczową i udekoruj kawałkami pomarańcza.

Kategoria:

Tradycyjne obyczaje świąteczne WIGILIA Boże Narodzenie

 

 

Tradycyjne obyczaje świąteczne WIGILIA Boże Narodzenie :) :)

Nazwa użytkownika