Mazurek pomarańczowy

Twoja wyszukiwarka

 

Składniki do przygotowania potrawy Mazurek pomarańczowy:

2 szklanki mąki pszennej,

25 dag margaryny,

2 jajka,

2 żółtka,

1/2 szklanki cukru pudru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2 szklanki cukru,

1/3 szklanki wody,

2 pomarańcze,

1/2 cytryny,

10 dag płatków migdałowych

zdjęcie ciasta Mazurek pomarańczowy - przepis, przygotowanie, składniki

 

 

 

 

zdjęcie ciasta Mazurek pomarańczowy - przepis, przygotowanie, składniki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Mazurek pomarańczowy:

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, posiekaj z margaryną, dodaj cukier puder, 1 jajko, 2 żółtka. Zagnieć ciasto. Następnie owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po wyjęciu 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go do brzegów. W filiżance rozmąć 1 jajko i posmaruj nim wierzch ciasta, również wałek lepiej przylepi się do ciasta smarując go uprzednio rozmąconym jajkiem. Ciasto trzeba piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni C. Umyte i wyszorowane pomarańcze oraz połowę cytryny zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do rondelka, dodaj cukier i wodę, smaż do czasu, aż masa pomarańczowa będzie gęsta. Zdejmij z ognia, przestudź i dodaj płatki migdałowe. Na ostudzone ciasto nałóż masę pomarańczową i udekoruj kawałkami pomarańcza.

Kategoria: